foto-marike

Ik ben in 1972 geboren in Helmond. Ik woon nu al weer jaren met mijn man en onze drie kinderen in Leeuwarden. Ik maak schilderijen, tekeningen en ruimtelijk werk.

Thema
Het centrale thema waar ik mij al jaren mee bezig houd, zijn organische en kunstmatige patronen. Mijn interesse hierin is ontstaan tijdens mijn studie Archeologie (Rijksuniversiteit Groningen 1994 – 2000). Na mijn studie heb ik de opleiding Autonoom Werk (tekenen en schilderen) gedaan aan het Artibus in Utrecht. Toen ben ik mij in mijn werk vooral gaan focussen op patronen en structuren in de natuur, in steden en gebouwen. Hoe dat op het doek of papier komt, kan variëren. Soms is het figuratief, dan weer abstracter.

Inspiratie
Al duizenden jaren veranderen we de wereld. Deze veranderingen zijn te zien in de bodem. Vaak zijn deze structuren vrij ordelijk omdat mensen graag overzicht en orde willen. Op een gegeven moment verlaten mensen een plek en neemt de natuur het weer over. Ik vind die kunstmatige en natuurlijke (organische) patronen erg mooi om te zien. Het zegt ook iets over hoe mensen de wereld naar hun hand proberen te zetten. Daarnaast haal ik mijn inspiratie uit Google Earth, Vinex-wijken, (verlaten) gebouwen en de natuur. En ik hou van sciencefiction! Vooral van sciencefiction in stripboeken en comics.

Mijn werk
In mijn werk kies ik vaak voor strakke, heldere patronen. Herhaling en ritme zijn kenmerken van bijna al mijn werk. Soms leg ik beeld over beeld neer. Hierdoor ontstaat een gelaagd patroon, een verschuiving die ik interessant vind. Ik maak eerst verschillende schetsen van ideeën die in mijn hoofd zitten. Toeval is dan nog belangrijk. Vervolgens werk ik een schets in mijn hoofd uit. Toeval speelt dan geen rol meer.

Ik heb een atelier aan huis, daar staat ook al mijn werk. Regelmatig vul ik mijn collectie aan met nieuw werk. Kom gerust eens langs om een kijkje te nemen.